SZÁJSEBÉSZETI KEZELÉSEK

Fogmegtartó kezelések, Sebészeti fogeltávolítás, Bölcsességfog műtét, Implantáció, Sinus Lift

  • Fogmegtartó kezelések
  • Sebészeti fogeltávolítás
  • Sinus Lift

REZEKCIÓ

A hagyományos módszerek alkalmazásakor vannak esetek, amikor a gyökérkezelés nem eredményes, és a fog gyökércsúcsán góc formájú gyulladás alakul ki. Ez a későbbiekben cisztává is alakulhat, ezért a fog megmentése érdekében el kell távolítani a gyökércsúccsal együtt. Ezt a folyamatot rezekciónak nevezzük.

A foggyökércsúcs gyulladás igen kellemetlen tud lenni. Eltávolítása nagyon fontos, a probléma felfedezése után minél hamarabb gyulladás mentessé kell tenni az érintett területet, a foggyökeret. Sokáig az egyetlen lehetséges megoldás az volt, hogy a fogat kihúzták, feláldozva azt, de ma már létezik egy ennél jobb, előremutatóbb megoldás is, a rezekció, vagy retrográd gyökértömés.

A rezekciós kezeléssel a fog megmenthető, megtartható, nem veszik el, nem kell kihúzni. Rendelőnkben sok esetben a lézerfogászati eszközeinket használjunk ennél a fogmegmentő szájsebészeti beavatkozásnál.

Tudjuk, milyen a foggyökér csúcsának gyulladása, ismerjük az érzést, a problémát, szeretnénk, ha Ön minél előbb és minél kíméletesebben megszabadulhatna tőle, magunk is a lézerest kezelést választanánk, kérnénk kollégáinktól.

FOGFELEZÉS

Fogfelező műtétet a nagyőrlő fogak esetén a fog megtartása érdekében szoktunk végezni, amikor valamelyik gyökerén olyan elváltozás van, mely indokolttá teszi az eltávolítását, szájban már nem megtartható.

Amíg nem álltak rendelkezésre a modern sebészet eszközei, addig ez az egész fog eltávolítását jelentette, annak ellenére, hogy 1 vagy 2 gyökér még a csontban tartható lett volna. A modern szájsebészet az esetek többségében már lehetővé teszi, hogy a fog menthetetlen gyökerének a fog többi gyökerétől történő elválasztásával, a még ép, és várhatóan még hosszú ideig a szájban tartható gyökerek megtartását. Így lehetővé válik a fog koronázásával az anatómiai korona egységének helyreállítása és elkerülhető a mellette lévő fogak előkészítésével járó 3 tagú híd készítése.

A műtétet, csakúgy, mint a foghúzást helyi érzéstelenítésben végezzük. A beavatkozás során a fogat elfelezzük a foggyökerek oszlásának megfelelően, majd eltávolítjuk a menthetetlen fogrészt. A műtét utáni duzzanat és fájdalom a műtét napján, a kezelt arc fél kívülről történő hűtésével jelentősen csökkenthető. Az eltávolított gyökér helye csonttal telődik a gyógyulása során, ez alatt az idő alatt általában ideiglenes koronát hordanak a páciensek.

Ha a fog nagy része tömőanyaggal van felépítve, inlay-betéttel van ellátva, vagy korona készült a fogra, esetleg évekkel ezelőtt gyökérkezelték, az esetek nagy részében nem sikerül, vagy meg sem kíséreljük az egyszerű foghúzással történő fogeltávolítást.

Ilyenkor sebészileg tárjuk fel a fogat vagy foggyökeret és távolítjuk el az állcsontból. Ezen beavatkozások speciális műszerparkot és megfelelő felkészültséget, szájsebészeti jártasságot igényelnek a műtétet végző orvos részéről. Metszést ejtünk az ínyen, majd speciális szájsebészeti fúróval eltávolítjuk a fogat körülvevő csontot, majd szájsebészeti emelők segítségével kiemeljük a fogat vagy foggyökeret a fogágyból.

Ezután a sebüregből az esetleges gyulladt szövetrészeket eltávolítjuk. A műtét végén a sebet összevarrjuk. A varratokat a műtétet követő 7. napon távolítjuk el. A sebészi fogeltávolítás után fájdalomcsillapítót (pl. 3×1 Cataflam-ot) rendelünk el pácienseinknek.

Ha az eset súlyossága indokolja, a fájdalomcsillapító tabletta mellé antibiotikumot is rendelünk 5-7 napon keresztül. A sebészi fogeltávolító műtétek után a műtét helyének megfelelően arcduzzanat alakulhat ki, amely külső jegelés hatására 1-3 nap alatt lelohad.

A műtét utáni fájdalom a felírt fájdalomcsillapító tablettával uralható, és 2-3 nap elteltével szinte teljesen alábbhagy, így további fájdalomcsillapító szedésére már nincs szükség.

Mi az a Sinus Lift?

A sinuslift, vagy más néven arcüreg emelő műtét, egy kedvelt és jól alkalmazható műtéti technika, mikor a fogbeültetéshez nem áll rendelkezésre megfelelő méretű csontállomány. Segítségével a műcsont ültethető be az arcüreg alá, így a fogbeültetés nagyobb eséllyel valósítható meg.

Mely fogak hiánya esetén lehet szükség sinuslift műtétre?

A sinus egy latin szó, melynek magyar megfelelője az arcüreg. Az arcüreg a felső rágófogak területe felett helyezkedik el, kinél szélesebben, kinél keskenyebben a fogak gyökere felett. Lefutása nagyon változatos, nem csak az előre – hátra, hanem a tér többi irányában is változatos formájú. Sok esetben még meglevő fogak esetén is mélyen lenyúlik, akár a felső első nagyőrlő fogak gyökere közé is beterjedhet.

A leggyakrabban eltávolított fogak sajnos az első nagyőrlő fogak, hiszen ezek a fogak már 6 éves korban előbújnak a gyermekek szájában, így sok esetben felnőtt korra ezek a fogak már szuvasak vagy többször tömöttek, így eltávolításukra is nagyobb eséllyel kerül sor. Ha a fogeltávolítás után sok idő telik el, az eltávolított fog helyén a csont sorvadni kezd, ami azt is jelenti, hogy az arcüreg alsó határa elkezdi megközelíteni a fogíny felső határát, azaz a fogíny alatt a csont vastagsága egyre csökken.

Amennyiben egy első rágófogat szeretne az implantológus beültetni, mivel ez a legerősebb rágófog, statikailag a beültetés során minél hosszabb és vastagabb átmérőjű csavart kellene becsavarnia ahhoz, hogy a beültetett fog hosszú távon és biztosan képes legyen ellenállni a rágóerőnek. A legmegfelelőbb, ha legalább 2 cm hosszú és 4,5-5 mm átmérőjű csavart helyezhetne be.

A valóság azonban az, hogy az első nagyőrlőfogak eltávolítása után visszamaradó csontméret ennek a töredéke, meg kellene tehát vastagítani a csontot. Ez egy módon lehet, az arcüregből kell elfoglalni területet, majd e területet feltölteni műcsont – csont keverékével, és így megfelelő méretű hely támad a csavar betekeréséhez.

Melyek az arcüreg emelő műtét technikái?

Több technika is alkalmazható, a választott megoldás a fogászati szituációtól függ. A két leggyakoribb fajta a nyitott vagy a zárt technika, de ezekből páciens számára semmi különbség nem érzékelhető. Szintén a fogászati helyzet határozza meg, hogy az arcüregemelés – csontbeültetés és a műgyökér beültetés egy ülésben, vagy két lépcsőben zajlik e. Amennyiben egy ülésben, az a könnyebb és gyorsabb rendszer, hiszen egyszerre történik meg a beültetett csont és a beültetett műgyökér szervülése. Amennyiben két lépésben, úgy az első alkalommal csak az arcüreg emelés történik meg, annak szervülnie kell (8 hónap), majd egy második feltárás szükséges a műgyökér beültetéséhez.

Elérhetőség

Annak érdekében hogy elkerülje a hosszabb várakozást, kérjük, hogy telefonon egyeztessen időpontot munkatársunkkal vagy kérjen ingyenes visszahívást az Önnek megfelelő időpontban!


Dr. Bolya Ferenc Zsolt

+36 66 / 464-832
+36 20 / 974-4655



Dr. Bolya Emese

+36 66 / 464-832
+36 20 / 417-0061



© 2018 – Minden jog fenntartva – Centro-Dentale Kft.