DENTÁLHIGIÉNIAI KEZELÉSEK

A dentálhigiénia azokat a kezeléseket foglalja magában, melyek a fertőzés elkerülésére irányuló tisztaságot teszik lehetővé a szájüregben. A dentálhigiénia körébe tartozó kezeléseket végezheti fogorvos, illetve dentálhigiénikus.

Mit is jelent és miért fontos a dentálhigiénia? A tökéletes szájhigiénia nemcsak a fogak épségét vagy esetleges károsodásuk esetén azok restaurációját, illetve szanálását jelenti, hanem a fogakat körülvevő, a szájüregben fellelhető egyéb szövetek (íny, fogágy, nyelv) egészségének megőrzését is.

A leggyakoribb probléma a fogíny különböző eredetű gyulladásos elváltozásai, ami nemcsak a fogakat károsíthatja, hanem a fogakat körülvevő és rögzítő csontozatot, a fogágyat is, sőt egyéb szervi problémák, úgynevezett gócbetegségek kiindulópontja is lehet. Az ínygyulladás leggyakoribb kiváltó oka a fog nyakán, az íny szélen, ill. az ínytasakban kialakuló lepedék, vagy más szóval ’plakk’ okozza. Nem megfelelő szájhigiénia esetén, ha ez az állapot hosszú időn át fennáll, az íny, sőt a fogakat rögzítő csontozat sorvadását is okozhatja, ami természetszerűleg együtt jár a fogak meglazulásával, extrém esetben elveszítésével is. Ez a folyamat azonban a megfelelő fogászati kezeléssel megállítható, ill. lassítható.

  • Fogkő eltálvolítás
  • Fogfehérítés
  • Iontoforetikus kezelés
  • Fog polírozása homokfúvóval
Fogkő eltálvolítás

Fogkő eltávolítását fogászati rendelőnkben ultrahanggal és speciális, modern, kézi műszerekkel fájdalommentesen végezzük. Ezután az alsó és felső fogsort is átpolírozzuk, a tökéletes tisztaság érzéséért.

Minden komplex helyreállítás előtt alsó és felső állcsonton is fogkőeltávolítást végzünk, hiszen bármilyen fogpótlás vagy fogtömés csak egészséges fogíny mellett végezhető el. Ezt fogászati rendelőnkben fogorvos vagy erre a célra kiképzett dentálhigiénikus végzi el. A professzionális, fogorvosi rendelőben történő fogágykezelés alkalmával a szabad szemmel is simának látszó, érdességtől mentes, csillogó felszín elérésére törekszünk. Ha az így kialakult állapotot megfelelő és rendszeres fogmosási technikával hosszú távon fenn tudjuk tartani, megelőzhetjük a fogkőképződést. Ehhez elengedhetetlenül fontos a páciensünk kellő motiváltsága és a fogorvosunk tudatos felvilágosító munkája, a kitartó fogmosás tanítás és a rendszeres fogkőeltávolítás mindaddig, míg a páciens maga is tökéletesen sima, lepedékmentes fogakkal, tökéletes szájhigiénével nem rendelkezik.

Fogfehérítés

A hatékony, peroxid tartalmú lámpás fogfehérítést fogorvos végzi. Kétévente ismételhető eljárás, mely otthoni kezeléssel kiegészítve még látványosabb eredményekre képes. Az orvosi fehérítés során a fogíny védelmére szükség van, ezért fogászatban járatlan személyzet nem végezheti. A rendelői fogfehérítést elsősorban komplex fogászati beavatkozások előtt javasoljuk, így a fogpótlások, tömések színe az új fogszínhez igazítható. Az orvosi fogfehérítés hatékony eljárás, azonban bizonyos esetekben más esztétikai kezelésre is szükség van a komplex, élethű és szép eredmény elérése érdekében. Ilyenek lehetnek: az egyes fogak lézeres kifehérítése, a Smile to Go mosolyesztétikai beavatkozás, vagy a porcelán héjakkal történő fogászati kezelések. Olvasson tovább a részletekért, és tudjon meg többet az esztétikai fogászat modern lehetőségeiről!

Iontoforetikus kezelés

A fogászati iontoforézis készülékkel eredményesen megelőzhetjük  a fogszuvasodást és megszüntetjük a fognyaki érzékenységet.

A készülék működésének lényege, hogy speciális kanálba helyezett NÁTRIUM-FLUORID – gélből – az áramkör zárásával– fluorid ionok épülnek a fogba.

A berendezés, miután saját áramforrással működik, elektromos szempontból teljesen veszélytelen.

Háromszori  kezeléssel (2-4 perc) a fogazatba juttatunk 2-6 hónapra elegendő fluor mennyiséget. A fluor megerősíti a fogzománcot, savsemlegesítő-és baktériumölő hatással rendelkezik. Gyermekek és felnőtteknél különböző koncentrációjú gélt alkalmazzunk.

Fog polírozása homokfúvóval

A fogfehérítést megelőzően a fogkövet el kell távolítani, és a fogak felszíneit simára kell polírozni. A fogak polírozása során finom sörtéjű kefével és speciális polírozó pasztával simára polírozzuk a fogakat. Az így létrejött sima felület nem akadályozza a fogfehérítő anyag behatolását a fogzománcba, és az elszíneződést okozó festék anyagok is nehezebben tudnak megtapadni rajta. A nehezen hozzáférhető helyeken, a fogközökben porfúvó polírozó készüléket használunk. A készülék apró szemcséjű porszemcséket fúj nagy nyomással a fog felszínre, így távolítva el az apró felrakódásokat. Ez a készülék alkalmas a dohányzás, erős teázás, kávézás okozta elszíneződések eltávolítására is. Sok esetben már csupán a polírozással is jelentősen világosabbá varázsolhatók fogaink.

Elérhetőség

Annak érdekében hogy elkerülje a hosszabb várakozást, kérjük, hogy telefonon egyeztessen időpontot munkatársunkkal vagy kérjen ingyenes visszahívást az Önnek megfelelő időpontban!


Dr. Bolya Ferenc Zsolt

+36 66 / 464-832
+36 20 / 974-4655Dr. Bolya Emese

+36 66 / 464-832
+36 20 / 417-0061© 2018 – Minden jog fenntartva – Centro-Dentale Kft.