PARODONTOLÓGIA

A parodontológia a fogak tartószerkezetével foglalkozó tudományág. A parodontológus fogorvos szakorvos feladata az ínysorvadás és a fogágybetegség, megállítása és esetleges visszafordítása, valamint a íny plasztikai sebészeti műtétek és fogbeültetések elvégzése.

A FOGÁGY MEGBETEGEDÉSÉRŐL

A fogágy – az íny, a csont, a gyökérhártya- különböző megbetegedései tehát annak pusztulását és ezzel a fog meglazulását és kihullását okozzák. Az íny krónikus gyulladásának következményeként a fog körüli csont lebontódásának, sorvadásának, visszahúzódásának következtében alakulhat ki. Tünetként nemcsak foglazulást tapasztalhatunk, hanem a fogak dőlését, vándorlását, kiemelkedését is. Ez a probléma idős korban már a természetes élettani folyamat következtében alakul ki, de sajnos – nem is ritkán – fiatalabb korban is előfordul.

A foglazulás röntgennel is kimutatható, ám az a nagyobb baj, amikor a fogak kilazulása már fizikális vizsgálattal is észlelhető. A csont leépülése tehát ellenőrizhető, ugyanis már enyhébb esetben is a fogorvos szondával le tudja mérni az íny és a fog között, hogy milyen mértékű a csontveszteség. Ezt tasakmélység-mérésnek nevezik. A tasak azért alakulhat ki a fog és az íny között, mert nincs megfelelő csontos alap, így ott a lepedékkel és a nyállal bekerült baktériumok gyulladást okozhatnak, s még inkább lebonthatják a csontot. A következmény pedig a foglazulás, majd a fogak elvesztése. A tasakokat rendszeresen ki kell tisztíttatni a fogorvossal, ezért is fontos, hogy a fogpótlásokat megbízható fogorvos készítse és ellenőrizze.

  • Fogágy műtétek
  • Csontpótlás
Fogágy műtétek

FOGÁGY GYULLADÁS (ZÁRT KÜRET)

Szolgáltatásaink közül a zárt küretet abban az esetben szoktuk alkalmazni, ha a páciens fogágy-gyulladástól szenved, más néven parodontitist állapítunk meg nála. A fogágy-gyulladás mindig ínygyulladásból alakul ki.

Bár nem minden ínygyulladásból alakul ki fogágy-gyulladás, ám ha kialakul a betegség, akkor kiterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a gyökérhártyára és a fogat tartó csontszövetre. Nagyon sok általános szervezeti hajlamosító faktor (diabetes, immunhiányos állapot, örökletes tényezők, dohányzás) felelős az ínyszéli gyulladás mélyre terjedéséért.

Ha az ínyszélekről elkezdődik a gyulladás átterjedése, akkor elsőként a foggyökér falán, az ínyszéli hám lehúzódását lehet észrevenni, úgy nevezett ínytasak alakul ki. Az idő folyamán ezen a területen könnyedén megreked az ételmaradék, ez pedig a dentalis plakk kialakulásához vezet, a fogat körbevéve beindul a fogkőképződés is. Később az ínytasak fogkőtörmeléket fog tartalmazni, illetve a gyulladt szövetek lakhelyéül szolgál majd. Az egyre növekvő gyulladás következményeként fokozatosan romlik a hámtapadás, a fog tartószövetei pusztulásnak indulnak, és ezt majd a fogak meglazulása, majd a fogak elvesztése követheti.

A kürettálás során eltávolítjuk az ínytasak falán található gyulladt szöveteket és a fogkőtörmeléket, így megszüntetve a bakteriális fertőzéséket és azok terjedését.

FOGÁGY GYULLADÁS KEZELÉSE LÉZERREL

Szolgáltatásaink közül a lézeres kezelést abban az esetben szoktuk alkalmazni, ha a páciens fogágy-gyulladástól szenved, más néven parodontitist állapítunk meg nála. A fogágy-gyulladás mindig ínygyulladásból alakul ki. Bár nem minden ínygyulladásból alakul ki fogágy-gyulladás, ám ha kialakul a betegség, akkor kiterjedhet a fogágy mélyebb szöveteire, a gyökérhártyára és a fogat tartó csontszövetre. Nagyon sok általános szervezeti hajlamosító faktor (diabetes, immunhiányos állapot, örökletes tényezők, dohányzás) felelős az ínyszéli gyulladás mélyre terjedéséért.

Ha az ínyszélekről elkezdődik a gyulladás átterjedése, akkor elsőként a foggyökér falán, az ínyszéli hám lehúzódását lehet észrevenni, úgy nevezett ínytasak alakul ki. Az idő folyamán ezen a területen könnyedén megrekednek az ételmaradékok, ez pedig a dentalis plakk kialakulásához vezet, a fogat körbevéve és beindul a fogkőképződés is. Később pedig az ínytasak fogkőtörmeléket fog tartalmazni, illetve a gyulladt szövetek lakhelyéül szolgál majd. Az egyre növekvő gyulladás következményeként fokozatosan romlik a hámtapadás, a fog tartószövetei pusztulásnak indulnak, és ezt majd a fogak meglazulása, majd a fogak elvesztése követheti.

A fogágy gyulladás lézeres kezelése előtt, minden esetben egy nagyon alapos, mechanikus fogtisztítást végzünk el, ami több lépésből áll. Ezek közül az első az ultrahangos fogkő- eltávolítás, azt követi a zárt kürettálás, valamint a fog polírozása. A lézeres kezelés megkezdésekor érzéstelenítőt adunk a páciensnek, ezáltal válik fájdalommentessé a kezelés. A beavatkozás során egy vékony optikai szálat használunk, ami segítségével a fogtasak mélyére hatolunk és annak nagy teljesítményű lézersugarával elpusztítjuk a tasakban található baktériumokat. Emellett elpárolognak az ott található gyulladt szövetek és serkentjük a regenerációs folyamatokat az optikai szál biostimuláló hatásának segítségével. Egy fog kezelése 30-40 másodpercig tart, viszont ha a teljes fogsor kezelése szükséges, akkor azt szakaszokban, 2-4 alkalomra lebontva végezzük el, melynek oka az érzéstelenítés megfelelő alkalmazása.

A megfelelő eredmény elérése érdekében a fogágy-gyulladás lézeres kezelésének megismétlését szoktuk ajánlani, valamint a gyulladásmentes állapot megtartása érdekében igen fontos a rendszeres fog és szájtisztítás, melyről a kezelés során tájékoztatjuk pácienseinket.

Csontpótlás

Igen gyakran előfordul, hogy valaki hosszú időn keresztül küzd a foghiánnyal, és csak akkor szánja rá magát a fogbeültetés szájsebészet beavatkozásra, amikor már teljesen ellehetetlenedik a helyzet, és ez problémákat vet fel.

Ilyen esetben a csont elvékonyodik, egy része felszívódik, és az implantátumot beültetése előtt csontpótlás szükséges, mely egy szájsebészet beavatkozás, olykor jelentős műtétet kíván meg.

Az implantátum beültetése nem lehetséges abban az esetben, ha a csont mennyisége vagy minősége nem elégséges, ezért bármilyen szájsebészet beavatkozás előtt az első lépés egy CT vagy panoráma röntgen, és a felvétel alapján a szájsebészet szakorvos megállapítja a körülményeket, majd eldönti, hogy szükséges-e a csontpótlás. Rendelőnkben az úgy nevezett “Green”, azaz zöld technológiával működő 3D CT és panoráma röntgen berendezés segítségével történik, melynek az a pozitív tulajdonsága, hogy nagyon rövid idő alatt készül el a felvétel (5,9 másodperc), így minimális mértékben terheli az emberi szervezetet.

A csontpótló anyag milyenségét az adott körülmények határozzák meg. A szájsebészet területén alkalmaznak szintetikus csontpótló anyagot, állati eredetű csontpótló anyagot, valamint a páciens saját csontját. A csontpótló anyagok előnyét vagy hátrányát az adott körülmény határozza meg, egyénenként változó, ám a saját csont gyorsabban beépül, így a teljes szájsebészet beavatkozás gyorsabb lefolyású lehet.

A pótlásra szánt saját csont származási helyét tekintve lehet az állkapocs csont vastagabb része, illetve lehet a csípőcsont, attól függően, hogy melyik területen milyen csontmennyiség áll rendelkezésre. Ezek a szájsebészet műtétek már valamivel komplikáltabbak, ám sok esetben nincs más lehetőség a csont pótlására, ami viszont elengedhetetlen az implantátum beültetéséhez.

Elérhetőség

Annak érdekében hogy elkerülje a hosszabb várakozást, kérjük, hogy telefonon egyeztessen időpontot munkatársunkkal vagy kérjen ingyenes visszahívást az Önnek megfelelő időpontban!


Dr. Bolya Ferenc Zsolt

+36 66 / 464-832
+36 20 / 974-4655Dr. Bolya Emese

+36 66 / 464-832
+36 20 / 417-0061© 2018 – Minden jog fenntartva – Centro-Dentale Kft.